NexTV Africa & Middle East

Complete News World

Bro mellan USA och Kanada öppen after protest

“Ambassador Bridge är nu helt öppen, vilket möjliggör ett fritt flöde för handeln mellan Kanada och USA igen”, heter det i ett uttalande från brooperatören sent på söndagen, lokal tid.

Blockaden av Ambassador Bridge har orsakat huvudbry på båda sidor om gränsen med allvarliga ekonomiska konsekvenser då transporterna över den utgör en fjärdedel av all handel mellan länderna. Produktionen vid flera bilfabriker har tvingats pausa på grund av de inställda transporterna.

Fredliga gripanden

Protesterna vid bron, liksom de i huvudstaden Ottawa och övriga Kanada, handlar främst om missnöje över pandemirestriktioner.

Enligt kanadensisk polis har 25–30 personer gripits vid bron och att ett tiotal fordon har beslagtagits eller bogserats bort. Allt beskrivs ha gått fredligt till. Vita huset berömde insatsen som kallades resolut.

Redan i lördags lämnade de flesta demonstranterna bron efter att ha blivit övertalade av polisen att bege sig därifrån.

Fly protester

Men i huvudstaden Ottawa pågår fortfarande protesterna, som nu är inne på tredje veckan. Många av demonstranterna är lastbilschaufförer som visar sitt missnöje med Justin Trudeaus regering och dess hantering av coronapandemin. Protesterna startade i huvudstaden, men har sedan spridit sig till andra delar av landet.

Demonstrationerna har inspirerat till liknande protester i Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna och amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS) har uppgett att fler konvojer kan vara på gång i USA.

See also  Sweden's request for NATO is on the agenda at the meeting between the United States and Turkey