NexTV Africa & Middle East

Complete News World

300 bötfälldes när “frihetskonvojen” försökte ta sig in i Paris

Triumfbågen på Champs-Elysées är inbäddad i en dimma av tårgas, och 24-åriga Luna backar instinktivt när den kommer drivande mot oss. Hon har rest hit med sina vänner från Montpellier i södra Frankrike, för att kräva et slut på coronarestriktionerna.

Men nu är hon stressad. Riktigt så här hade hon inte förväntat sig att det skulle bli. Det hörs skrik runtomkring och folk börjar rusa i panik. Kravallpolisen kommer springande rakt mot henne.

Bild 1 av 2

Photo: Mehdi Chebil

Bild 2 av 2

Photo: Mehdi Chebil


Luna vänder och flyr in på Avenue de Friedland. När det lugnat sig någon minut senare frågar jag vad som fått henne att åka ända till Paris.

– Det viktigaste för mig är att alla får vara fria att välja om de vaccinerar sig eller ej, och att alla ska få vara fria att gå vart de vill och bli insläppta på offentliga platser.

24- ariga Luna har rest till Paris med sina vänner från Montpellier i södra Frankrike, för att kräva et slut på coronarestriktionerna.

24- ariga Luna har rest till Paris med sina vänner från Montpellier i södra Frankrike, för att kräva et slut på coronarestriktionerna.

Photo: Mehdi Chebil

Luna berättar att hon till vardags jobbar med klimatomställning. Men hon är skeptisk till vaccinen – något som inte är ovanligt i de protester mot vaccinpass som ägt rum varje lördag i Paris sedan flera månader.

Den här lördagen präglades dock protesten också av andra krav, och av att många rest till Paris från övriga landet.

Polisen hade förbjudit “Frihetskonvojen”, som denna hus- och personbilskonvoj kallas av organisatörerna. De är inspirerade av protesterna mot restriktioner i Ottawa i Kanada, och en del kanadensiska flaggor syntes i folkmassan.

7 500 poliser och pansarbilar hade kommenderats ut med order om att slå ned på varje försök att blockera gator och torg. Många bilar stoppades på väg in i Paris, och fler än 300 förare bötfälldes med 135 euro.

Aude, till höger, som sitter vid ratten i en campingbil och filmar protesten med sin telefon.  Hon och hennes tre vänner lämnade Marseille i torsdags morse och har kört 120 mil på småvägar för att ta sig hit.

Aude, till höger, som sitter vid ratten i en campingbil och filmar protesten med sin telefon. Hon och hennes tre vänner lämnade Marseille i torsdags morse och har kört 120 mil på småvägar för att ta sig hit.

Photo: Mehdi Chebil

Men en del lyckades ta sig förbi avspärrningarna. En av dem är Aude, som sitter vid ratten i en campingbil och filmar protesten med sin telefon. Hon och hennes tre vänner lämnade Marseille i torsdags morse och har kört 120 mil på småvägar för att ta sig hit.

– Vi tog oss in i Paris klockan tre i natt. Polisen stoppade oss, men vi sa att vi var turister, så vi kom förbi. Sen parkerade vi inne i Paris och inväntade de andra i Frihetskonvojen. Vill stoppa vaccinpasset, men också att bensinpriset ska sänkas, liksom priset på basprodukter. Och så måste pensionerna höjas! säger Aude, som liksom många andra i protesten inte vill uppge sitt efternamn.

Franska myndigheter har börjat lätta på restriktionerna, men vaccinpass behövs fortfarande för inträde på många platser och munskydd krävs bland annat i kollektivtrafik.

President Emmanuel Macron uttryckte inför protesterna förståelse för att många är trötta på restriktionerna, men manade till lugn och tålamod.

De tillresta demonstranterna menar dock att politikerna i Paris inte lyssnar på landsbygden.

– I dag är det provinserna som kommer hit för att be huvudstaden att lyssna på oss, säger Sylvain, 52, från Prads i södra Frankrike.

På måndag väntas många av demonstranterna resa vidare till Bryssel, där “Frihetskonvojer” från hela Europa ska försöka samlas.

Läs mer:

Expert: Svagt genomslag för vaccinmotståndare trots uppmärksamheten

“Frihetskonvojen” mot vaccinpass förbjuds i Paris

See also  An ancient pregnant turtle was found in Pompeii